Solenergi

I stor del af verden er solenergi allerede ligeså billig som elnettet

Argumenterne mod solenergi bliver stadig svagere, selv om Amerika forsøger at gøre det så svært som muligt at udnytte.

Der var en tid, hvor vedvarende energi var dyrt, og dets tvivlere var berettiget til at sige: “Det er muligvis renere, men hvordan kan folk få råd til det?” I disse dage er det et fjollet argument. Vedvarende energi bliver hele tiden billigere, og i nogle tilfælde matcher de allerede priserne for traditionel energi.

Prisen på solenergi er især faldet hastigt. For seks år siden var det gennemsnitlige tagmodul ca. 75% dyrere end det er i dag. Alle indikationer viser, at det sandsynligvis vil falde i pris, for det er det der generelt sker med teknologier som modnes.

Hvor meget koster sol i dag? I omkring 30 lande er det allerede billigere end elnettet, ifølge en analyse fra Deutsche Bank, og i nogle tilfælde meget billigere. Andre steder er solenergi sat til at nå “netparitet” inden 2017, hvis man antager beskedne (3%) stigninger i konventionel strøm og løbende omkostninger falder i solenergi. Firs procent af verdens største markeder kunne se netparitet inden 2017, ifølge DBs analytiker Vishal Shah.

Fra rapporten:

“Vi forventer, at solsystemets omkostninger reduceres 5-15% årligt i de næste 3+ år, hvilket kan resultere i netparitet inden for ~ 50% af markederne. Hvis de globale elpriser skulle stige til 3% om året, og omkostningsreduktionen på 5-15% [sammensat årlig vækstrate], ville solenergi opnå en netparitet på yderligere 30% af markederne globalt.

Diagrammet viser “udjævnet omkostninger” af solenergi per kilowatt-time (dvs. den samlede systempris divideret med det forventede antal års drift) i forhold til prisen på normal elektricitet. De største besparelser ved at få solenergi i dag er steder som Salomonøerne, De Amerikanske Jomfruøer og Hawaii, hvor konventionel elektricitet er relativt dyr. Større stater med netparitet omfatter Tyskland, Storbritannien og Indien. Beregningerne er baseret på gennemsnitspriser på disse markeder.

Banken forventer, at “30-40% reduktion i pris pr. Watt” med de største besparelser i boligbranchen, hvor konkurrencen er hårdest. USA har faktisk store omkostninger i forhold til mindre udviklede markeder. Vores priser på paneler er “blandt de højeste i verden i dag” (hvilket giver plads til reduktioner). Samtidig er vores “bløde omkostninger” – herunder installation, vedligeholdelse og finansiering – også over lande som Tyskland, hvor de samlede priser er faldet 15% om året i de sidste otte år. DB forventer noget lignende her:

“… vi forventer 40% reduktion af omkostninger i løbet af de næste 4-5 år, da solenergimodulets omkostninger fortsætter med at falde. Gradvist forbedres panelernes effektivitet, balancen i systemomkostningerne falder på grund af skala og konkurrence, globale finansieringsomkostninger falder på grund af udvikling af nye forretningsmodeller og kundeudgifter falder, som følge af øget kundebevidsthed og mere jævn adoption af teknologi muliggjort af lagerløsninger.

Usikkerheden i USA drejer sig om politik. Kongressen vil beslutte, om den føderale solar investment tax credit (ITC) skal fornyes i 2016, mens der findes alle mulige vigtige statsstøttemekanismer i balancen, herunder Californiens “net metering” -lov. På samme tid vil forsyningsvirksomhederne opkræve tillægsgebyrer for solenergihuse for brug af elnettet.

I det lange løb kan tilskud ikke have betydning. Solen vil være billig nok uden regeringens hjælp. “Selvom den faktiske omkostningsreduktion kan variere mellem disse scenarier, tror vi, at tendensen er klar: netparitet uden tilskud er her allerede, stigende paritet vil forekomme, og solenergi er i starthullerne over hele verden”, fortæller rapporten.

 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.