Graphene

Det er utrolig stærkt, en fantastisk leder af varme og elektricitet, men alligevel forbavsende let. Der kan ikke være nogen tvivl om, at Graphene er indstillet til at forme fremtiden.

Et nyt materiale for nylig opstod på frontlinjen for materialevidenskab: Graphene. På universiteter over hele verden, er afdelinger med fokus på graphene har skudt op. Beskrevet enkelt er graphene et enkelt lag af grafit, et fladt plan af carbon atomer anbragt i et sekskant mønster, ligesom et tyndt stykke honeycomb. På trods af sin almindelige oprindelse, vil graphene revolutionere de produkter vi interagerer med regelmæssigt, takket være sine mange utrolige egenskaber. Det er let, tyndt, stærkere end stål, mere transparent end glas, elektroner bevæger  sig med næsten lysets hastighed og det er fleksibetl. Dette vil påvirke mange områder, såsom elektronik som computerchips og energilagring, som vil opleve den mest hurtige effekt.

Tro du mig ikke? Et enkelt ark – lige over en kvadratmeter, vejer kun 0,77 milligram og så tyndt, det kan ikke ses med det blotte øje – kan understøtte en kat på 4 kg.

Den bedste måde at forstå hvad Graphene er, tænk på det som et enkelt stykke sekskantet hønse-net, omend meget stærkere. Graphene anvendelse er næsten uendelig, fra at skabe ultralette sportsvogne for at revolutionere luftfartsindustrien. Materialets ekstraordinære ledende egenskaber indvarsler en ny æra af high speed computing.

Forskere Sir Andre Geim og Sir Konstantin Novoselov gjorde et vigtigt fremskridt i Graphene-historien, da de opdagede, at det kunne skabes ved hjælp af dagligdags husholdningsartikler. De dannede materialet ved gentagne gange at folde et stykke Sellotape med grafit (fra blyant), indtil det var et enkelt atomlag tykt. Måske svært at tro på, men klæbende tape var virkelig med til at vinde en nobelpris.

Graphene er stadig langt fra at blive sat i masseproduktion. Men de fleste store producenter undersøger måder at billigt producere dette uvurderlige materiale på.

Når det er sagt, når det er almindeligt tilgængeligt, vil det at ændre den måde, teknologien fungerer på. Specielt flyvemaskiner kunne gøres meget lettere, hvilket ville betyde mindre brændstof – og forhåbentlig billigere flybilletter til resten af ​​os.

 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.