Ekstremt vandtæt materiale

Forskere ved MIT har skabt det, de kalder det mest vandtætte materiale nogensinde, inspireret af naturen. Overfladen består af små kamme på toppen af ​​en silikone-overflade, hvilket gør at vanddråberne springer væk og holder materialet tørt.

Materialet er ‘super hydrofobt’ eller ekstremt vandtæt. Inspirationen til materialets belægning kommer fra højt avancerede, men meget fine, naturligt udviklede overflader som blade og vinger. Mønstrene på visse sommerfugles og planters blade sikrer, at organismen holdes fri for vand.

Normalt sørger hydrofobe materialer for, at kun en lille del af en vanddråbe berører bladet eller vingen. Dette super hydrofobe materiale virker med et andet princip: reducering af kontakttiden. De anvendte kamme brækker dråberne ‘axis-symmetrisk’ – i symmetriske former men i forskellige retninger. Test på almindelige metaller viste, at belægningen fungerede usædvanligt godt.

Denne udvikling er særlig vigtig, da det viser, at belægningen kan anvendes på hårde materialer, ikke kun de forholdsvis skrøbelige tekstiler og polymerer, der almindeligvis anvendes til sådanne belægninger.

Det er også en forbedring på 40% på eksisterende materialer, ifølge teamet hos MIT, der udviklede den super hydrofobe coating. I teorien kan belægningen anvendes på keramik, tøj og biler, så mange applikationer er mulige. Det er nemt at forestille sig brugen af ​​belægningen i tekstiler, på tagfliser og på ruder.

Andre muligheder er måske mindre indlysende. Anvendelse af belægningen på jetmotorer kan reducere risikoen for isdannelse, hvilket betyder sikrere rejse, og påføring af belægningen på kraftledninger betyder, at de ikke burde fryse eller korrodere så hurtigt.

Forskerne, ledet af professor Kripa Varanasi, søger nu designmiljøet for at følge op med ideer til applikationer. Han søger at optimere belægningen for at forbedre kvaliteten af ​​vandtætheden endnu mere.

Foto: MIT
Link til Materia

 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.