Copycat Innovation

Pionererne – de innovative “first movers”, der går ind på markedet før konkurrenter, defineres ofte som motorer for økonomisk vækst, mens imitatorer generelt bliver hånet som copycats.

At kalde nogen en copycat er som regel ikke positivt ment. Mange mener, at imitation i sig selv har en negativ konnotation. På trods af dette, er nogle typer virksomheder berygtede for at kopiere hinandens produkter og tjenester, at “stjæle” hinandens ideer.
Mens nogle forbrugere og virksomheder er frustreret over de virksomheder der tilbyder copycat-produkter, er virkeligheden, at dette resulterer i bedre produkter til forbrugeren.

Hvad forbrugere og virksomhederne undlader at indse, er at en copycat lægger pres på first movers til at forny sig for at holde sig foran spillet. Over tid vil disse to strategier fortsætte med at forny og differentiere, skubbe den anden til at gøre det bedre. Hvad der kunne ligne innovation er faktisk inspiration. Dette er sund konkurrence, og uden konkurrence stagnerer alt. Når et produkt, der har været i udvikling i et år, kan kopieres og bringes på markedet på meget kort tid, har first movers mistet sine forspring og fordelene.
Hvor innovation bringer nye ting til verden, spreder imitation dem; hvor innovatører bryder den gamle vaner, perfektionerer imitatorer de nye; og selvom innovatører kan vinde stort, bliver imitatorer ofte større.

At komme op med banebrydende ideer og innovationer er fristende og glamourøst, hvis det altså lykkes. Succes kunne nemlig være dominans på markedet. Denne strategi bærer dog de største risici og kræver massive indsatser og ressourcer. Det er en aktivitet, der er kompleks, dyr og med meget lille udsigt til et højt investeringsafkast. Arbejdet med efterfølgeren til det succesfulde produkt, skal starte med det samme, hvilket betyder at det efterfølgende budget for forskning, skal være i stigende grad højere end budgettet for den oprindelige innovation.

I dagens ekspansive marked er det udfordrende at være en copycat. Lad det ikke afskrække dig.
Ønsker du at være en innovativ pioner, indebærer det store risici og du får kun 2,2% af din mulige innovationsværdi?
Eller vil du hellere være i kategorien copycat Innovators, der muligvis kunne høste 97,8% af innovationsværdien?

Picasso sagde: “Dilletanter kopierer, fantastiske kunstnere stjæler.”

Var det provokerende læsning? – Her er pointen
Virksomheder kan forny sig hurtigere ved at stå på skuldrene af deres konkurrenter, end ved konstant at starte fra bunden.
Smarte virksomheder inspirerer hinanden, tager nogle dårligt implementerede ideer og gør dem bedre.

Den intelligente indfaldsvinkel for design, der står over for disse forhold, og den bedste og mest effektive rute til innovation, er ikke efterligninger eller kopiering, men det som vi til dagligt kalder inspiration.

Smarte skridt på vejen til innovation
At kunne stille de rigtige spørgsmål til at identificere kerneproblemet – identificere årsagerne og ikke kun symptomerne, se på markedet, observere forbrugere, finde de inspirerende ideer, konvertere dem, omdanne eksisterende komponenter, forfine dem, forbedre og optimere dem, tilpasse dem, bygge bedre, komme ind til kernen, teste ideer og prototyper frem for planlægning og sørge for at være etisk og respektere intellektuelle ejendomsrettigheder.

Design handler ikke om at være subtil
Design handler om at udvikle et produkts særpræg og fremhæve det. Et af de vigtigste og centrale designprincipper er, at udvikle et produkt hvilke aktiver skiller sig positivt ud.
Design handler om at implementere brugernes behov.
Design er i ånden “tilbyd den på markedet og se, hvordan det går.” Cyklusserne for produktion er meget korte, og kvaliteten kan blive kompromitteret, men nogle produkter kan forbedres over tid og blive bedre.
Det er først på markedet et nyt produkt kan bevise sin værdi.

Det er med andre ord, tid til at være innovativ omkring inspiration.

© Copycatright Svend Onø

 

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.